Valt fysiotherapie onder eigen risico?

HomeValt fysiotherapie onder eigen risico?

Het verplichte eigen risico voor patiënten van 18 jaar en ouder is alleen van toepassing bij zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed. In veel gevallen wordt fysiotherapie uit aanvullende verzekeringen vergoed. Daarbij geldt geen verplicht eigen risico. Bekijk ook onze informatiepagina over vergoedingen van fysiotherapie om te kijken of jij hiervoor in aanmerking komt.

Uitzonderingen

Zoals aangegeven valt fysiotherapie alleen onder eigen risico indien dit vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Ieder verzekeringsjaar is er een eigen risico. De hoogte van dit bedrag kan verschillen, afhankelijk van de verzekering die je heeft afgesloten. Je betaalt het eigen risico wanneer je gebruik maakt van diensten die niet binnen de basisverzekering vallen. Er zijn echter enkele uitzonderingen, waarbij het verplichte eigen risico niet geldt:

  • Huisarts
  • Verloskundige en kraamzorg
  • Jeugdpakket tandheelkundige zorg voor jongeren tot 22 jaar
  • Vergoeding vanuit aanvullende verzekeringen, waaronder het merendeel van fysio- en oefentherapie

De overheid bepaalt ieder jaar een wettelijk verplicht eigen risico. In 2023 bedraagt dit € 385 per verzekerde.

Eigen risico bij fysiotherapie

In het geval van fysiotherapie of oefentherapie is er enkel sprake van eigen risico bij chronische aandoeningen. De overheid heeft een chronische lijst van aandoeningen samengesteld, waarin benoemd wordt welke chronische aandoeningen hieronder vallen. Wanneer je last heeft van een chronische aandoening op de lijst, heb je recht op fysiotherapie binnen de basisverzekering. Let er wel op dat je pas vanaf de 20e behandeling recht heeft op vergoeding vanuit de basisverzekering. Tot de 20e behandeling is het eventueel mogelijk dat het vanuit een aanvullende verzekering vergoed wordt of dat een eigen bijdrage in rekening gebracht wordt. Dit is alleen van toepassing wanneer jouw aanvullende verzekering niet toereikend is of wanneer je niet aanvullend verzekerd bent. Deze regel geldt vanaf 18 jaar en enkel voor volwassenen. Bij behandeling van kinderen tot 18 jaar met chronische ziektes geldt geen eigen risico.

Meer informatie

Twijfel je of fysio behandelingen in jouw basisverzekering vallen of wil je meer weten over eigen risico bij fysiotherapie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Je kunt ons bereiken via 0167 521020 of door te mailen naar info@willufysio.nl. Wil je een afspraak maken bij onze praktijk in Dinteloord? Dit kan eenvoudig via patiëntenportaal.

Logo WillU Fysio

Wil jij werken aan je conditie of herstel met WillU Fysio?

Plan jouw afspraak dan via onze website.