Bezig met laden...
afbeelding leeg
afbeelding
afbeelding

Valt fysiotherapie onder eigen risico?

Een vraag die wij vaak in onze praktijk gesteld krijgen: Valt fysiotherapie onder eigen risico? Het verplichte eigen risico voor patiënten van 18 jaar en ouder is alleen van toepassing bij zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed. In veel gevallen wordt fysiotherapie uit aanvullende verzekeringen vergoed. Daarbij geldt geen verplicht eigen risico. Bekijk ook onze informatiepagina over vergoedingen van fysiotherapie om te kijken of u hiervoor in aanmerking komt.

Uitzonderingen

Zoals aangegeven valt fysiotherapie alleen onder eigen risico indien dit vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Ieder verzekeringsjaar is er een eigen risico. De hoogte van dit bedrag kan verschillen, afhankelijk van de verzekering die u heeft afgesloten. U betaalt het eigen risico wanneer u gebruik maakt van diensten die niet binnen de basisverzekering vallen. Er zijn echter enkele uitzonderingen, waarbij het verplichte eigen risico niet geldt:

  • Huisarts
  • Verloskundige en kraamzorg
  • Jeugdpakket tandheelkundige zorg voor jongeren tot 22 jaar
  • Vergoeding vanuit aanvullende verzekeringen, waaronder het merendeel van fysio- en oefentherapie
De overheid bepaalt ieder jaar een wettelijk verplicht eigen risico. In 2020 bedraagt dit €385 per verzekerde.

Eigen risico bij fysiotherapie

In het geval van fysiotherapie of oefentherapie is er enkel sprake van eigen risico bij chronische aandoeningen. De overheid heeft een chronische lijst van aandoeningen samengesteld, waarin benoemd wordt welke chronische aandoeningen hieronder vallen. Wanneer u last heeft van een chronische aandoening op de lijst, heeft u recht op fysiotherapie binnen uw basisverzekering. Let er wel op dat u pas vanaf de 20e behandeling recht heeft op vergoeding vanuit de basisverzekering. Tot de 20e behandeling is het eventueel mogelijk dat het vanuit een aanvullende verzekering vergoed wordt of dat een eigen bijdrage in rekening gebracht wordt. Dit is alleen van toepassing wanneer uw aanvullende verzekering niet toereikend is of wanneer u niet aanvullend verzekerd bent. Deze regel is van toepassing vanaf 18 jaar. Dit geldt enkel voor volwassenen. Bij behandeling van kinderen tot 18 jaar met chronische ziektes geldt geen eigen risico.

Meer informatie

Twijfelt u of fysiobehandelingen bij u in de basisverzekering vallen of wilt u meer weten over eigen risico bij fysiotherapie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. U kunt ons bereiken via 0167 521020 of door te mailen naar info@willufysio.nl. Wilt u een afspraak maken bij onze praktijk in Dinteloord? Dit kan eenvoudig via patiëntenportaal.