Bezig met laden...
afbeelding leeg
afbeelding
afbeelding

Vergoeding van de verzekering

De vergoeding voor fysio- en oefentherapie zit ingewikkeld in elkaar. Komt u daar niet goed uit dan kan uw fysio- of oefentherapeut u daarmee helpen. Vraag daar vooraf gerust even om. 
Het merendeel fysio- en oefentherapie wordt vergoed vanuit aanvullende verzekeringen. Een deel van de vergoeding vindt echter plaats vanuit de basisverzekering:

  • Voor verzekerden van 18 jaar en ouder wordt bij 'chronische aandoeningen' (zie lijst chronische aandoeningenpas vanaf de 21e behandeling fysio- en oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen niet. Deze eerste 20 behandelingen kunnen worden vergoed uit de aanvullende verzekering, maar dat is afhankelijk of die daarvoor toereikend is. Een aantal aanvullende verzekeringen dekt in geval van een 'chronische aandoening' wel de eerste 20 behandelingen. Lees dit goed na in uw polisvoorwaarden of vraag daarom bij uw zorgverzekeraar. Het is ook zo dat bij aandoeningen die levenslang zijn de 20 behandelingen slechts eenmalig niet vergoed worden. Ook geldt dat wanneer die 20 behandelingen al betaald zijn bij overstappen van verzekeraar deze niet opnieuw in rekening gebracht kunnen worden.
  • Bij kinderen tot 18 jaar worden de eerste 18 behandelingen per aandoening per jaar uit de basisverzekering vergoed. Als er meer behandelingen nodig zijn zullen deze worden vergoed uit de aanvullende verzekering van de ouders, mits zij een aanvullende verzekering hebben afgesloten. In het geval van een 'chronische aandoening' vindt volldige vergoeding plaats vanuit de basisverzekering.
  • Bij Claudicati Intermittens Fontaine 2 worden sinds januari 2017 de eerste 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) vanuit de basisverzekering per jaar vergoed voor patiënten met een verwijzing van de huisarts of specialist. Bepaalde zorgverzekeraars hanteren een selectief inkoopbeleid. Dit betekent dat zij uitsluitend voor claudicatio inkopen bij ClaudicatioNet aangesloten fysiotherapeuten. Patiënten krijgen dus alleen de volledige behandeling gesuperviseerde looptherapie bij claudicatio intermittens vergoed indien ze deze bij een ClaudicatioNet aangesloten fysiotherapeut volgen. Ook WillU Fysio is aangesloten bij ClaudicatioNet

Belangrijk is om u te realiseren dat alle vergoedingen uit de basisverzekering, dus ook de bovenstaande vergoeding voor fysio- en oefentherapie, alleen voor verzekerden van 18 jaar en ouder vallen onder het verplicht eigen risico (€385,- in 2017).

Het eigen risico geldt niet voor vergoeding uit de aanvullende verzekeringen en dat is het merendeel van de fysio- en oefentherapie.

Het overzicht van vergoedingen uit de aanvullende verzekering staan uitgewerkt in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar, vaak onder fysiotherapie, oefentherapie, beweegzorg of paramedische zorg.